Ce este pluta?

Stejarul de pluta (Quercus Suber L) este arborele care furnizeaza pluta, care este scoarta sa. Este singurul arbore al carei scoarte se regenereaza. Recoltat dupa 25 de ani de crestere, la interval de timp de 9 ani, stejarul de pluta ne furnizeaza o materie prima naturala care are niste caracteristici unice, si anume pluta. Motivul pentru aceste capacitati minunate se regaseste in structura sa asemanatoare de fagure de miere, a celulelor microscopic umplute cu aer si acoperite cu suberina si lignina. In compozitia sa chimica intra urmatoarele:

  1. suberina (45%)
  2. lignina (27%)
  3. polizaharide (12%)
  4. ceara (6%)
  5. tanin (6%)

Fiind componenta principala a plutei, suberina este un amestec de acizi organici care acopera peretii celulelor de pluta, prevenind trecerea apei si a gazelor. Proprietatile suberinei sunt notabile: poate fi practic infuzata, fiind insolubila in apa, alcool, eter, cloroform, acid sulfuric concentrat etc.

Celulele grupate intr-o structura caracteristica de tip alveolara reprezinta esența care defineste pluta. Un centimetru cub de plută contine aproximativ 40 milioane de celule, aranjate in randuri perpendiculare pe trunchiul de stejar de pluta, oferindu-i acestuia capacitatea de a pluti, de a se izola si a se extinde din nou dupa comprimare/restrangere.

Fiecare celula ia forma unei prisme pentagonale sau hexagonale, a carei inaltime nu este mai mare de 40-50 micrometri (1 micrometru = 10-3mm). Cele mai mici celule masoara 20 sau mai putin de 10 micrometri. Toate aceste celule sunt umplute cu un amestec similar de gaze cu aerul. O scandura de pluta contine aproape 60% elemente gazoase, fapt ce explica luminozitatea extraordinara pe care o are. Aceste perne mici de aer sunt motivul pentru care pluta este atat de compresibila. In acelasi timp, suberina face peretii celulelor de pluta impermeabile si, prin urmare, etanse. Gazul pe care ele il contin nu se poate imprastia, fapt ce da elasticitatea tesutului si conductivitatea termica scazuta.

Pluta este naturala si reciclabila, precum si arborele de stejar de pluta cresc fara a fi nevoie de substante chimice sau irigare.

Stejarul de pluta care creste in paduri sau plantatii ajunga sa traiasca pana la 200 de ani. Coaja stejarului de pluta creste in medie cu 1.5 mm in fiecare an, retinand o cantitate imensa de CO2 din atmosfera in timpul cresterii. O padure de stejari de pluta este adesea numita Montado.

Pluta se recolteaza de catre profesionisti specializati, prin metode traditionale, in timpul perioadelor de primavara-vara, de obicei din mai pana in august.